Ervaringsdeskundige Burn-out, Angst & Paniek en Leren Voelen

Hoe kan mijn burn-out jou helpen?

Als analytisch persoon en ervaringsdeskundige heb ik me bijzonder “breed verdiept” in Burn-out, Angst & Paniek en Leren Voelen; er is geen invalshoek die ik niet heb onderzocht. Als je eerst graag wilt weten wat ik gedaan heb, kijk dan bij mijn boek #HOEDAN?!

Hoe helpt dat jou (of je werknemers)? Door goed naar jouw verhalen te luisteren en openhartig te delen wat voor mij gewerkt heeft, kan ik jou in dialoog vooruit helpen. Er gaat niks boven iemand die luistert en spreekt vanuit gedeelde ervaring. Iemand die weet dat het “normaal is” en weer overgaat. Op deze manier kunnen mijn ervaringen jou verder helpen, zowel in preventie als herstel en re-integratie. 

Ik geloof niet in “burn-out”-testjes die je kunt doen of universele pakketten en handleidingen: elke burn-out is anders omdat ieder persoon anders is. En daarnaast is de fase waarin men zich bevindt ook voor iedereen anders; preventie en het herkennen van eerste signalen vereisen een andere aanpak dan herstel of re-integratie. Lees hieronder wat ik voor je kan doen!

Zakelijk

Tot drie jaar geleden werkte ik als Head of Marketing Europe voor multinationals in de Consumentenelektronica. Dat is de taal die ik spreek, de wereld die ik ken en die ik ontzettend goed begrijp. Die “fast moving world” waarin de werkdruk zo belachelijk hoog is dat het niet is uit te leggen aan familie of vrienden. Waarin grenzen stellen vrijwel onmogelijk voelt en waar jezelf opzij zetten voor het bedrijf wordt beloond. Die wereld waarin ik bijna dagelijks collega’s om zag vallen.

Heeft u in uw organisatie ook mensen die een burn-out (gehad) hebben of die er hard tegen vechten? Boek een sessie met mij.  Tussen Breda en Etten-Leur ligt een rustig restaurant; middenin het bos maar lekker makkelijk bereikbaar en recht aan de snelweg. Daar praat ik graag met uw mensen; in de fijne meeting room of wandelend in het bos, wat voor hen passend is.

Dankzij bijna 20 jaar ervaring in de CE branche, snap ik de bijzondere uitdagingen waar men tegenaan loopt. Van mijn kant ontvangt u een echt verhaal en zeer concrete tools. Daarnaast spreken we over de situatie van uw mensen en over wat een burn-out echt is, ten opzichte van het oordeel dat zoveel mensen erover hebben. Mijn ervaring in Burn-out, Angst & Paniek en Leren Voelen is breed en diep. Analytisch als ik ben, is er geen bron of tool die ik niet heb gebruikt om mezelf eruit te vechten (wat natuurlijk ook niet de oplossing was). Ik luister naar uw mensen en samen kijken we hoe wat ik heb geleerd hen op de korte termijn kan helpen. En natuurlijk coveren we ook wat er gedaan kan worden om op de lange termijn bewuster te gaan leven en andere keuze te maken, waardoor de kans op een nieuwe burn-out kleiner is.

Wat is de ROI?
Waarom spreken met en ervaringsdeskundige en waarom met mij?
– De combinatie van mijn CE-ervaring en mijn openhartigheid geven steun en een frisse blik, zodat ze anders leren kijken naar wat er eigenlijk gebeurt. En vooral wat ze kunnen doen om eruit te komen.
– De concrete tools die mij geholpen hebben geven nieuwe invalshoeken.
– Bovendien spreek ik de taal van de doelgroep, in plaats van “coachings-termen” die niet aansluiten bij mensen die nog aan het vechten zijn. Als ex-marketer gebruik ik termen die aansluiten aan bij CE, omdat dat ook is waar ik vandaan kom. En natuurlijk zorgt mijn verhaal vooral in deze branche voor veel herkenning. Eventueel kunt u hier een filmpje kijken van mijn eerste keer mijn verhaal delen op een podium, zodat u kunt zien wie ik ben en hoe ik spreek (het was de eerste keer dus er waren wat zenuwen; begin gerust bij de tweede minuut).
– Het gevoel en de steun die uw mensen voelen omdat ze met iemand spreken die het ook heeft meegemaakt kan enorm helpen. Helaas is dat niet iets dat mensen zelf proactief doen omdat er veel schaamte en oordeel is rondom dit onderwerp.

Wat zijn de kosten? Dit is maatwerk en er is vanalles mogelijk; neem voor meer informatie en kosten contact met mij op.

Privé

Als ervaringsdeskundige is het belangrijkste onderdeel het luisteren naar jouw verhalen en het bekijken hoe alles wat ik heb geleerd jou kan helpen. En ik doe dat zonder advies te geven. Ik geloof namelijk niet in standaard programma’s zoals “In Tien stappen uit je burn-out”. Want er is geen universele handleiding. Er is geen quick fix en er is geen oplossing die voor iedereen werkt.

Mijns inziens is jouw burn-out slechts een symptoom van een diepere oorzaak die anders is in elk persoon. Jouw lichaam en geest schreeuwen gezamenlijk “En NU is het klaar!”, omdat het op is. Maar het diepere probleem is de reden dat het je (nu) gebeurt en die oorzaak komt voort uit een combinatie van wie je bent, waar je vandaan komt en wat je allemaal met je meedraagt aan oude overtuigingen, patronen en onverwerkte emoties. En niemand is daarin hetzelfde.

Hartstikke leuk, maar waarom zou ik dan met jou willen praten?” Omdat we in grote lijnen hetzelfde meemaken. Een overprikkeld brein, fysieke pijn, totale uitputting en een schreeuw van jouw geest om nu echt eens rust te pakken, te evalueren en het anders te gaan doen. Als ervaringsdeskundige kan ik jou helpen omdat je voelt dat ik hetzelfde heb meegemaakt. Je voelt steun door herkenning en dat geeft hoop. Hoop die soms heel ver te zoeken is.

Naast goed luisteren naar jou, ontvang je van mijn kant een heel openhartig verhaal en een helder overzicht van de elementen die mij ontzettend geholpen hebben om vage adviezen om te zetten naar concrete tools.

Wat gaan we doen? Praten. Ademen. Lekker wandelen in de buitenlucht. Of bellen. Wat jij fijn vindt.

Wat kost het? Het kost je 50 euro (ex BTW) per uur. Omdat ik nog in opleiding ben, is mijn uurtarief nog lekker laag. Om diezelfde reden wordt dit nog niet vergoed, dat zijn zaken waar ik nog mee bezig ben.

Neem contact met mij op als mijn visie jou aanspreekt.

Waarom een ervaringsdeskundige?

“Ja, jij hebt lekker makkelijk praten, je hebt het zelf niet meegemaakt!”

Tot een halfjaar geleden was dit een woord waar ik een enorme hekel aan had.  Ik kón mezelf gewoon niet zo omschrijven. En het was niet het enige woord waar ik boos van werd. Het werd op de voet gevolgd door zoveel andere dingen die mij juist zo hielpen; “coach”, “hoogsensitief”, “mindfulness” en natuurlijk ook het woord  “weerstand” zelf. Maar toen veranderde er iets…

Vorig jaar had ik een momentje waarin de angst en spanning me even te veel werden. Het was niks vergeleken met mijn burn-out maar ik was weer in mijn valkuil van enthousiasme en “ik ben niet goed genoeg als ik het niet perfect doe” gevallen en had te veel projecten op me genomen. Ik zocht contact met mijn coach en in nog geen half uur had ik al drie keer gezegd: “Oh, hoe werkte dat voor jou?” En toen hij zei dat hij dat zelf niet had ervaren maar dat het uit zijn opleiding kwam, flapte ik eruit: “Ja, dat is lekker makkelijk praten, je hebt het zelf niet gevoeld of meegemaakt!”

In mijn burn-out en in de jaren erna heb ik fantastische coaches en goede psychologen gehad maar het klikte net niet omdat ik dat gevoel van “jij snapt mij want je hebt het ook meegemaakt” niet had. Het waren fijne luisteraars en ze gaven theoretisch goede handvatten. Ze vertelden me wat anderen geholpen had en ik heb er geen twijfel over dat het voor velen zo werkt; met theorie uit een eeuwenoud boek dat generieke handvatten geeft. Maar voor mij niet. Ik twijfel er ook niet aan dat alles wat ze me verteld hebben, dat alles waar we over spraken heeft bijgedragen aan waar ik nu sta, maar uiteindelijk haalde ik toch meer uit praten met mensen die het zelf ook doormaakten of die met een soortgelijk “proces” (nog zo’n baal-woord) bezig waren. Of uit artikelen en persoonlijke verhalen van mensen die het meegemaakt hadden. Die wat spiritueler waren maar niet op een zweverige manier. Die bewuster willen leven en hun ervaringen deelden. En toen ik wist wat ik zocht, vond ik die verhalen wel.

Toen veranderde de betekenis van het woord “ervaringsdeskundige” voor mij. Want als ik zelf liever praat met iemand die het heeft meegemaakt, als ik meer steun en advies krijg wat gebaseerd is op “dat werkte voor mij, misschien helpt het jou ook“, dan zijn er vast ook veel anderen die dat hebben. Want boven alles gaat het natuurlijk om het feit dat het in dat geval uit voorbeeld-functie gaat. Dat geeft verbinding en een klik waarbij alles net even beter blijft hangen en net iets meer op waarde wordt geschat. Niet alleen voor mij.

De kracht van woorden en de associatie die erbij hoort is gigantisch. Als marketer weet ik dat als geen ander. Dus ik heb nog steeds gemengde gevoelens bij mezelf omschrijven als “ervaringsdeskundige”, niet in het minst omdat het imago ervan me niet aanspreekt. Er zijn zoveel mensen die anderen willen helpen omdat ze het zelf meegemaakt hebben en sommige komen met kortzichtige dingen als “In zoveel stappen uit je burn-0out”, alsof alles direct toepasbaar is op een ander. Dat is mijns inziens niet zo en daar wil ik me van distantiëren. Er is geen universele handleiding. Maar delen uit ervaring kan wel ontzettend helpen in verbinding en steun. Dus het woord is waardeloos, maar de inhoud is exact wat ik wil doen.

Long story short; als ervaringsdeskundige met flink wat weerstand tegen het woord maar vol liefde ten opzichte van de inhoud, help ik jou graag vooruit!